preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 10. 2010.

Ukupno: 516402
Ovaj mjesec: 3551
Ovaj tjedan: 755
Danas: 200
Kuhar

KUHAR - klasični

Obrazovanje traje 3 godine, nakon čega je moguće zapošljavanje u ugostiteljstvu svih vrsta i kategorija, u prehrambenoj industriji, a može se voditi i obiteljski biznis.

Napredovanje je moguće prelaskom u ugostiteljske objekte viših kategorija i preuzimanjem rukovođenja kuhinjom, a i daljnje školovanje.

 

Kratki opis zanimanja:  

Poslovi kuhara mogu se svesti na pripremanje svih vrsta hladnih i toplih jela i slastica. U okviru prigotavljanja jela i slastica učenici-kuhari se osposobljavaju i za poslove naručivanja sirovina, namirnica i poluproizvoda, preuzimanja naručene robe, skladištenja i čuvanja naručene robe od kvarenja. Učenici se podučavaju kako ustrojiti rad kuhinje te kako sudjelovati u svim dionicama tehnološkoga postupka spremanja jela, odnosno slastica.

Za uspješno obavljanje tih poslova učenici tijekom obrazovanja stječu dobru osnovu strukovnoga znanja iz područja biologije, higijene, ekologije, prehrane i gospodarstva.

Uz kuharske vještine razvija se i spretnost u primjeni racionalnih i tradicionalnih kuhinja. Učenici  također uče kako uspješno rukovati mnogobrojnim kuhinjskim strojevima, alatima i posuđem koje ima različite namjene.

 

Poželjne psihofizičke osobine:

Kuharsko zanimanje je izuzetno naporno, radno vrijeme neujednačeno i često noćno. Stoga zahtijeva dobro fizičko zdravlje (zdrava pluća, srce, noge, kralježnica, koža, dobar vid, okus i miris), a uz opću fizičku spretnost traži se i snalažljivost, čistoća, urednost, odgovornost.

 

Kontraindikacije:

Kronične bolesti pluća, srčane bolesti, ravni tabani, proširene vene, osjetljivost kože. Ovo zanimanja ne smiju izučavati kliconoše.

 

Nastavni program se ostvaruje kroz teorijsku nastavu u školi te praktičnu nastavu u ugostiteljskim objektima.

 

Predmet  Broj sati
 1.razred  2.razred  3.razred
 tjedno  godišnje  tjedno  godišnje  tjedno  godišnje
hrvatski jezik  3 105  3 105  3 96 
1.strani jezik  2 70  2 70  64 
etika/vjeronauk  1 35  35  32 
povijest  2 70         
politika i gospodarstvo         2  64
tjelesna i zdravstvena kultura 2 70 2 70 2 64
gospodarska matematika  2  70  2 70 2 64
2.strani jezik  2 70 2 70 2 64
računalstvo 70  35    
poznavanje robe i prehrana 2 70 2 70 2 64
biologoja s higijenom i ekologijom  1  35 2 70    
organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća      2  70 2 64
ugostiteljsko posluživanje     70     
osnove turizma  2 70         
povijest hrvatske kulturne baštine         2 64
kuharstvo 7 245 7 245 8 256
praktična nastava   8 280  8 280  8

256

 

Obavijesti

Facebook

Tražilica



Informacije za učenike

POPIS LEKTIRE (.pdf)

RASPORED VJEŽBI ZDRAVSTVENE NJEGE (.pdf)


Kalendar
« Travanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Dokumenti

POPIS UDŽBENIKA za šk. god. 2018./2019. (.pdf)

PRAVILNIK o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika

GODIŠNJI PLAN I PROGRAM RADA ŠKOLE

STATUT ŠKOLE

PLAN klasifikacijskih oznaka i brojčanih oznaka za 2018.


Linkovi
Lista linkova je prazna




preskoči na navigaciju