2018-03-05 20:30:18

„TANJUR PUN DOBROTE“

Učenici 2.a razreda naše škole, pod vodstvom nastavnice Angeline Adamović i strukovne učiteljice Marine Mrmić, pokazali su kako se neki dijelovi namirnica koje bismo inače bacili u otpad mogu iskoristiti. Tako se često može vidjeti da se baca lišće mrkve iako se ono može pohati; stabljike blitve mogu se iskoristiti za juhu; kandirana korica naranče je veoma ukusan desert; proklijali luk ili češnjak mogu se zasaditi u kantice i druge posude, koje se tako recikliraju… Učenici su preporučili i korištenje lokalnih namirnica, čime se smanjuje opterećenje okoliša i smanjuje ekološki otisak.

Cilj ove aktivnosti je učenicima i djelatnicima naše škole ukazati na to da svi možemo značajno pridonijeti očuvanju prirode čak i minimalnim uloženim naporom. Ovi mali koraci ne zahtijevaju velike resurse ni značajno mijenjanje navika, no mogu imati veliki pozitivan utjecaj na okoliš ako se dovoljno ljudi odluči na ovakav način pristupati namirnicama. Razmišljanje o hrani i njenoj održivoj kupovini i upotrebi može dovesti i do promjene paradigme u postupanju s ostalim resursima koje koristimo (voda, energenti, sirovine) te na taj način doprinijeti racionalnom gospodarenju resursima i održivom razvoju. 

Foto-galerija


Srednja škola Viktorovac