preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 10. 2010.

Ukupno: 480242
Ovaj mjesec: 5021
Ovaj tjedan: 159
Danas: 78
Konobar

KONOBAR - klasični

Obrazovanje traje 3 godine, nakon čega je moguće zapošljavanje u ugostiteljstvu svih vrsta i kategorija, a može se voditi i obiteljski biznis. Napredovanje je moguće prelaskom u ugostiteljske objekte viših kategorija i preuzimanjem rukovođenja salom za posluživanje, a i daljnje školovanje.

Kratki opis zanimanja:  
Konobar obavlja pripremne radove prije posluživanja, održava sredstva, uređaje i inventar ugostiteljskoga posluživanja, postavlja stolove i rasprema ih nakon uporabe, poslužuje sve vrste jela prema sustavima posluživanja koji su uobičajeni u nas i u svijetu, služi se ustaljenim evidencijama i dokumentacijom za ponudu jela i pića.
S obzirom da konobar sudjeluje u izravnoj prodaji i izravnom kontaktu s inozemnjim i domaćim gostima, traži se poznavanje stranih jezika te osnova opće kulture. Poznavanje roba i prehrane, biologije, ekologije, higijene i osnova psihologije čine dobru osnovu strukovnoga znanja za postizanje spremnosti i vještina u ugostiteljskom posluživanju.

Poželjne psihofizičke osobine:
Zanimanje kononbara je vrlo naporno zbog neujednačenoga trajanja radnoga vremena, a najčešće produženog i noćnog pa se traži dobro fizičko zdravlje i psihička stabilnost. Osobito je važna ukupna tjelesna spretnost, uglađenost, urednost, komunikativnost, ljubaznost i ugodna vanjština.

Kontraindikacije:
Nježna tjelesna građa, slaba pokretljivost tijela, defekti ruku i nogu, ravni tabani, proširene vene, teže kronične bolesti, zarazne bolesti, sklonost nesvjestici, epilepsija, duševne i živčane bolesti, defekti sluha i govora i neprihvatljiv izgled.

Nastavni program se ostvaruje kroz teorijsku nastavu u školi te praktičnu nastavu u ugostiteljskim objektima.

Predmet  Broj sati
 1.razred  2.razred  3.razred
 tjedno  godišnje  tjedno  godišnje  tjedno  godišnje
hrvatski jezik  3 105  3 105  3 96 
1.strani jezik  3 105 3 105 3 96
etika/vjeronauk  1 35  35  32 
povijest  2 70         
politika i gospodarstvo         2  64
tjelesna i zdravstvena kultura 2 70 2 70 2 64
gospodarska matematika  2  70  2 70 2 64
2.strani jezik  2 70 2 70 3 96
računalstvo 70  35    
poznavanje robe i prehrana 2 70 1 35 1 32
biologoja s higijenom i ekologijom  2  70        
organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća      2  70 2 64
kuharstvo     70     
osnove turizma  2 70         
povijest hrvatske kulturne baštine         2 64
poslovna psihologija i komunikacija     2 70    
turistička geografija Hrvatske     2 70    
marketing u turizmu         1 32
ugostiteljsko posluživanje 5 175 5 175 6 192
praktična nastava   8 280  8 280  8

256

 

Obavijesti

Facebook

Tražilica



Informacije za učenike

POPIS LEKTIRE (.pdf)

RASPORED VJEŽBI ZDRAVSTVENE NJEGE (.pdf)


Kalendar
« Siječanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Dokumenti

POPIS UDŽBENIKA za šk. god. 2017./2018. (.pdf)

PRAVILNIK o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika

GODIŠNJI PLAN I PROGRAM RADA ŠKOLE

STATUT ŠKOLE

ODLUKA o imenovanju službenika za informiranje

PLAN klasifikacijskih oznaka i brojčanih oznaka za 2018.


Linkovi
Lista linkova je prazna




preskoči na navigaciju