KUHAR - klasični
Obrazovanje traje 3 godine, nakon čega je moguće zapošljavanje u ugostiteljstvu svih vrsta i kategorija, u prehrambenoj industriji, a može se voditi i obiteljski biznis.
Napredovanje je moguće prelaskom u ugostiteljske objekte viših kategorija i preuzimanjem rukovođenja kuhinjom, a i daljnje školovanje.
Kratki opis zanimanja:
Poslovi kuhara mogu se svesti na pripremanje svih vrsta hladnih i toplih jela i slastica. U okviru prigotavljanja jela i slastica učenici-kuhari se osposobljavaju i za poslove naručivanja sirovina, namirnica i poluproizvoda, preuzimanja naručene robe, skladištenja i čuvanja naručene robe od kvarenja. Učenici se podučavaju kako ustrojiti rad kuhinje te kako sudjelovati u svim dionicama tehnološkoga postupka spremanja jela, odnosno slastica.
Za uspješno obavljanje tih poslova učenici tijekom obrazovanja stječu dobru osnovu strukovnoga znanja iz područja biologije, higijene, ekologije, prehrane i gospodarstva.
Uz kuharske vještine razvija se i spretnost u primjeni racionalnih i tradicionalnih kuhinja. Učenici također uče kako uspješno rukovati mnogobrojnim kuhinjskim strojevima, alatima i posuđem koje ima različite namjene.
Poželjne psihofizičke osobine:
Kuharsko zanimanje je izuzetno naporno, radno vrijeme neujednačeno i često noćno. Stoga zahtijeva dobro fizičko zdravlje (zdrava pluća, srce, noge, kralježnica, koža, dobar vid, okus i miris), a uz opću fizičku spretnost traži se i snalažljivost, čistoća, urednost, odgovornost.
Kontraindikacije:
Kronične bolesti pluća, srčane bolesti, ravni tabani, proširene vene, osjetljivost kože. Ovo zanimanja ne smiju izučavati kliconoše.
Nastavni program se ostvaruje kroz teorijsku nastavu u školi te praktičnu nastavu u ugostiteljskim objektima.
Predmet | Broj sati | |||||
1.razred | 2.razred | 3.razred | ||||
tjedno | godišnje | tjedno | godišnje | tjedno | godišnje | |
hrvatski jezik | 3 | 105 | 3 | 105 | 3 | 96 |
1.strani jezik | 2 | 70 | 2 | 70 | 2 | 64 |
etika/vjeronauk | 1 | 35 | 1 | 35 | 1 | 32 |
povijest | 2 | 70 | ||||
politika i gospodarstvo | 2 | 64 | ||||
tjelesna i zdravstvena kultura | 2 | 70 | 2 | 70 | 2 | 64 |
gospodarska matematika | 2 | 70 | 2 | 70 | 2 | 64 |
2.strani jezik | 2 | 70 | 2 | 70 | 2 | 64 |
računalstvo | 2 | 70 | 1 | 35 | ||
poznavanje robe i prehrana | 2 | 70 | 2 | 70 | 2 | 64 |
biologoja s higijenom i ekologijom | 1 | 35 | 2 | 70 | ||
organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća | 2 | 70 | 2 | 64 | ||
ugostiteljsko posluživanje | 2 | 70 | ||||
osnove turizma | 2 | 70 | ||||
povijest hrvatske kulturne baštine | 2 | 64 | ||||
kuharstvo | 7 | 245 | 7 | 245 | 8 | 256 |
praktična nastava | 8 | 280 | 8 | 280 | 8 |
256 |
IZDAVANJE PRIJEPISA I DUPLIKATA SVJEDODŽBI te UVJERENJA O BROJU SATI TEORIJE I PRAKSE
Upute i zahtjev nalaze se u priloženim dokumentima.
POPIS FRIZERSKIH SALONA u kojima budući učenici FRIZERI mogu obavljati PRAKTIČNU NASTAVU i s kojima će roditelji sklopiti UGOVOR O NAUKOVANJU za šk. god. 2024./2025. (.pdf)
RASPORED RADA STRUČNE SLUŽBE za PROSINAC (.pdf)
POTVRDE ZA UČENIKE koje su se izdavale u administraciji škole od sada možete dobiti i digitalnim putem.
Upute u prilogu
POPIS LEKTIRE (.pdf)
« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KALENDAR ŠKOLSKE GODINE 2024./2025.
POPIS UDŽBENIKA ZA ŠK. GOD. 2024./2025. (.pdf)
PRAVILNIK o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika (pročišćeni tekst SŠ Viktorovac)
GODIŠNJI PLAN I PROGRAM RADA ŠKOLE 2024_25.
IZMJENE I DOPUNE STATUTA ŠKOLE