KONOBAR - klasični
Obrazovanje traje 3 godine, nakon čega je moguće zapošljavanje u ugostiteljstvu svih vrsta i kategorija, a može se voditi i obiteljski biznis. Napredovanje je moguće prelaskom u ugostiteljske objekte viših kategorija i preuzimanjem rukovođenja salom za posluživanje, a i daljnje školovanje.
Kratki opis zanimanja:
Konobar obavlja pripremne radove prije posluživanja, održava sredstva, uređaje i inventar ugostiteljskoga posluživanja, postavlja stolove i rasprema ih nakon uporabe, poslužuje sve vrste jela prema sustavima posluživanja koji su uobičajeni u nas i u svijetu, služi se ustaljenim evidencijama i dokumentacijom za ponudu jela i pića.
S obzirom da konobar sudjeluje u izravnoj prodaji i izravnom kontaktu s inozemnjim i domaćim gostima, traži se poznavanje stranih jezika te osnova opće kulture. Poznavanje roba i prehrane, biologije, ekologije, higijene i osnova psihologije čine dobru osnovu strukovnoga znanja za postizanje spremnosti i vještina u ugostiteljskom posluživanju.
Poželjne psihofizičke osobine:
Zanimanje kononbara je vrlo naporno zbog neujednačenoga trajanja radnoga vremena, a najčešće produženog i noćnog pa se traži dobro fizičko zdravlje i psihička stabilnost. Osobito je važna ukupna tjelesna spretnost, uglađenost, urednost, komunikativnost, ljubaznost i ugodna vanjština.
Kontraindikacije:
Nježna tjelesna građa, slaba pokretljivost tijela, defekti ruku i nogu, ravni tabani, proširene vene, teže kronične bolesti, zarazne bolesti, sklonost nesvjestici, epilepsija, duševne i živčane bolesti, defekti sluha i govora i neprihvatljiv izgled.
Nastavni program se ostvaruje kroz teorijsku nastavu u školi te praktičnu nastavu u ugostiteljskim objektima.
Predmet | Broj sati | |||||
1.razred | 2.razred | 3.razred | ||||
tjedno | godišnje | tjedno | godišnje | tjedno | godišnje | |
hrvatski jezik | 3 | 105 | 3 | 105 | 3 | 96 |
1.strani jezik | 3 | 105 | 3 | 105 | 3 | 96 |
etika/vjeronauk | 1 | 35 | 1 | 35 | 1 | 32 |
povijest | 2 | 70 | ||||
politika i gospodarstvo | 2 | 64 | ||||
tjelesna i zdravstvena kultura | 2 | 70 | 2 | 70 | 2 | 64 |
gospodarska matematika | 2 | 70 | 2 | 70 | 2 | 64 |
2.strani jezik | 2 | 70 | 2 | 70 | 3 | 96 |
računalstvo | 2 | 70 | 1 | 35 | ||
poznavanje robe i prehrana | 2 | 70 | 1 | 35 | 1 | 32 |
biologoja s higijenom i ekologijom | 2 | 70 | ||||
organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća | 2 | 70 | 2 | 64 | ||
kuharstvo | 2 | 70 | ||||
osnove turizma | 2 | 70 | ||||
povijest hrvatske kulturne baštine | 2 | 64 | ||||
poslovna psihologija i komunikacija | 2 | 70 | ||||
turistička geografija Hrvatske | 2 | 70 | ||||
marketing u turizmu | 1 | 32 | ||||
ugostiteljsko posluživanje | 5 | 175 | 5 | 175 | 6 | 192 |
praktična nastava | 8 | 280 | 8 | 280 | 8 |
256 |
IZDAVANJE PRIJEPISA I DUPLIKATA SVJEDODŽBI te UVJERENJA O BROJU SATI TEORIJE I PRAKSE
Upute i zahtjev nalaze se u priloženim dokumentima.
POPIS FRIZERSKIH SALONA u kojima budući učenici FRIZERI mogu obavljati PRAKTIČNU NASTAVU i s kojima će roditelji sklopiti UGOVOR O NAUKOVANJU za šk. god. 2024./2025. (.pdf)
RASPORED RADA STRUČNE SLUŽBE za STUDENI (.pdf)
POTVRDE ZA UČENIKE koje su se izdavale u administraciji škole od sada možete dobiti i digitalnim putem.
Upute u prilogu
POPIS LEKTIRE (.pdf)
« Siječanj 2027 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
KALENDAR ŠKOLSKE GODINE 2024./2025.
POPIS UDŽBENIKA ZA ŠK. GOD. 2024./2025. (.pdf)
PRAVILNIK o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika (pročišćeni tekst SŠ Viktorovac)
GODIŠNJI PLAN I PROGRAM RADA ŠKOLE 2024_25.
IZMJENE I DOPUNE STATUTA ŠKOLE